Această platformă a fost creată ca parte a proiectului internațional „Căușeni Agro-Hub: Infrastructura comunitară de răcire și procesare a fructelor și legumelor”, care este cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone: Programul de ajutor polonez 2021.
Scopul proiectului este de a promova creșterea economică și de a crea surse stabile de venit în agricultură prin sprijinirea administrației locale din orașul Căușeni, R. Moldova, în eforturile sale de a crea valoare adăugată producției agricole din regiune.
Un element important al proiectului îl constituie două serii de ateliere, adresate producătorilor de alimente și persoanelor responsabile cu dezvoltarea locală, crearea de resurse de cunoștințe despre agricultură bazate pe experiența poloneză, precum și o călătorie de studiu în Polonia. Următoarele manuale și podcasturi facilitează accesul la know-how-ul polonez.
Podcasturi
Podcast 1. Combaterea bolilor pădurilor/livzilor prin metode naturale
În acest episod, vom vorbi cu Milan, un fermier și consilier pentru agricultură. Milan împărtășește experiența sa în ceea ce privește gestionarea schimbărilor climatice care are ca rezultat creșterea numărului de dăunători. Cea mai comună insectă din Republica Cehă este „Kůrovec” (ing. Un gândac de scoarță). Milan clarifică faptul că cea mai vulnerabilă varietate de arbore pentru acești dăunători este „Picea abies” (ing. „Molidul de Norvegia”). Acestea sunt tăiate după ce au fost infectate cu dăunători și înlocuite cu rezistenta „Douglaska” (ing. „Bradul Douglas”).
În plus, fermierul împărtășește și celălalt obstacol în ceea ce privește creșterea temperaturilor – nici o pășune pentru oi în timpul secetei de vară din 2015 și 2018.
Podcast 2. Cele mai importante soluții inteligente pentru a reduce utilizarea protecției plantelor
Următorul podcast a fost realizat cu președintele Societății Tinerilor Agrari din Republica Cehă David BROŽ. Vom discuta despre soluții de ajustare a climei fermelor, cum ar fi curele biologice, agrosilvicultura și ramurile de râuri oarbe. Curelele bio sunt una dintre cele mai populare soluții de reglare a climei. Costă aproximativ 100 sau 200 de euro pentru material de însămânțare și modificările se văd într-una sau trei luni. Depinde daca o faci primavara sau toamna si ce fel de plante folosesti pentru asta. David descrie următoarea soluție - agrosilvicultura - ca o „curgere pe distanțe lungi”. Este destul de ieftin, dar durează ceva timp. Agrosilvicultura ajută la anti-eroziunea apei și anti-eroziunea eoliană. Ramurile de pârâu oarbe sunt folosite în principal pentru a lupta împotriva climei imense și pentru a păstra biodiversitatea.
Podcast 3. Tehnologii IT agricole: tehnologii de culegere a datelor și agricultura bazată pe dovezi
Podcast-ul legat de Tehnologii IT a fost realizat cu invitata de onoare aeidoamna Małgorzata Borowa, șefa echipei de consultanță agricolă raională din Tarczyn. Am vorbit despre noua platformă poloneză eDWIN, care a fost concepută pentru a oferi sprijin, a oferi sfaturi și a facilita deciziile privind protecția integrată a plantelor. În cadrul platformei eDWIN există 52 de stații agro-meteorologice situate în Mazovia, care pot fi utilizate atât de consilieri, cât și de fermieri. Pe lângă aceasta, există așa-numitele ferme virtuale. Dacă un fermier dorește să folosească aplicația, el introduce detaliile fermei sale, se conectează la aplicație și alege un consilier cu care ar dori să coopereze. Un astfel de consilier face observații în câmpul fermierului și rezultatele sunt trimise direct pe server. Nu în ultimul rând, eDWIN este să sprijine deciziile privind managementul dăunătorilor, adică dacă apare un dăunător, atunci consilierul îi spune fermierului că există un dăunător și ii explică ce măsuri ar trebui luate.
Podcast 4. Proprietățile fructelor acoperite de certificare
În acest episod, am avut imensa plăcere să vorbim cu Huber Filipiak, proprietarul companiei Ekojablonka. Din 2018, ferma are certificare organică, un produs cu adevărat curat, fără reziduuri chimice. Hubert reflectă asupra motivului pentru care a ales să treacă la agricultura ecologică: nu a fost doar economia și tendința de creștere pentru produsele ecologice în Europa, ci și ideologia bioproducției și eco-conștientizarea.
Nu se poate nega faptul că, în comparație cu fructele convenționale, merele ecologice sunt interzise să aibă chiar și 0,1 miligrame de reziduuri ale unor pesticide în fructe. De aceea, explică Hubert, este important să existe și un cartier ecologic pentru fermă.
Podcast 5. Certificare și politica UE
Continuând discuția cu doamna Małgorzata Borowa, șefa echipei de consultanță agricolă raională din Tarczyn, de data aceasta am discutat despre Politica Agricolă Comună, care pune accent pe biodiversitate și agricultura ecologică, protecția mediului, protecția apei și protecția solului. Vor fi oferite plăți suplimentare pentru fermierii care îndeplinesc anumite cerințe incluse în SMR și GAEC. Fermierii care trec la agricultura ecologică intră mai întâi într-o perioadă de conversie primesc o plată suplimentară. O dată pe an, un inspector vine la el pentru a certifica. O astfel de fermă poate fi selectată și pentru inspecții inopinate din când în când.
Podcast 6. Soiuri de plante tradiționale și politica UE față de acestea.
Subiectul de închidere al seriei noastre de podcast este legat de soiurile tradiționale de plante și de politica UE față de acestea. Experta, doamna Małgorzata Borowa, șeful echipei de consultanță agricolă raională din Tarczyn, a împărtășit cum este aplicată politica de protecție a plantelor în Polonia. Fermierii, atunci când își efectuează tratamentele cu produse de protecție a plantelor, o fac uneori în mod greșit. Produsele de protecție a plantelor intră în apă și o poluează, același lucru este valabil, de exemplu, în cazul poluării aerului cu azot din, de exemplu, gunoi de grajd. În cadrul programului de agromediu există mai multe pachete diferite care contribuie la protecția livezilor tradiționale: fermierul are o plată suplimentară pentru protejarea diferitelor semințe de plante prin crearea unei bănci de gene și a semințelor tradiționale. Un fermier care optează pentru a cultiva mei sau orice altă cereală ce se află pe listă are o plată suplimentară. Fermierii trebuie să treacă la un alt mod de a gândi, în care utilizarea unui produs de protecție a plantelor va fi o necesitate. Fermierul trebuie să demonstreze că utilizarea unui produs de protecție a plantelor a fost necesară deoarece, de exemplu, a fost depășit pragul de nocive economice a dăunătorului dat.
Rezervare Agri-Hub Machinery
Creat ca parte a proiectului Agri-Hub, și anume un centru de sprijin al administației locale pentru agricultură cu infrastructură comună pentru spălarea și răcirea fructelor și legumelor, oferă fermierilor și întreprinderilor mici șansa de a obține un avantaj competitiv și de a crește veniturile din agricultură și, astfel, are impact asupra dezvoltării economice a regiunii
Cu ajutorul panoului de rezervare, puteți rezerva echipamente Agri-Hub (presă cu curele, mașină de spălat și mărunțit) pentru a vă dezvolta afacerea și a crește capacitatea acesteia. Pentru mai multe detalii verificati pagina „REZERVARE”.
Ce poți cumpăra?
Procesatorii, producătorii și fermierii locali au potențialul de a produce produse alimentare de calitate excelentă. Scopul specific al proiectului este de a ajunge la clienți în concordanță cu ideea „de la fermier la masă” prin crearea unui magazin online. Pe platforma noastră, puteți găsi un magazin online în secțiunea „CUMPĂRĂ ACUM”.
Aici gasesti produse precum: ulei, dulceata de zmeura, suc de mere, mere din Olanesti, suc de rosii, compot de gutuie, vin, compot de corn, struguri „Moldova”, ulei de lavanda, miere, dulceata de prune, dulceata de visine, dulceata de mere, dulceata de gutui, migdale, dulceata de caise.
De asemenea, vrem să vă întâlnim cu un grup de fermieri inspirați, care vă urează bun venit pentru a încerca produsele lor delicioase direct de la fermă. Aflați mai multe în secțiunea „FERMIERI”.
De ce este important?
Pentru bunăstarea economică și generală a Moldovei ca țară, familia și fermele mici sunt esențiale. Ele contribuie la competitivitatea și sustenabilitatea economiilor rurale și agricole, precum și la conservarea și îmbunătățirea mediului și a resurselor naturale.
Parteneri implementatori